Pevci ljudskih pesmi Jerbas, godci ljudskih viž in podmladek Kulturnega društva Jerbas

 

Pevci ljudskih pesmi

Zaradi želje po ohranjanju in poustvarjanju pesemskega izročila so se združili pevci iz Tržiča in z Jesenic, ki spoznavajo značilnosti in posebnosti pesemskega izročila. Na vajah se srečujejo z ljudsko pesmijo različnih Slovenskih pokrajin. V ljudskih pesmih spoznavajo življenje in čustvovanje slovenskega človeka nekoč in danes, ta spoznanja prenašajo v sodobnost, in sicer z zavestjo, da se ravno v duhovnem ljudskem izročilu najizraziteje kažejo posebnosti Slovenstva – posebnosti, ki jih določa kultura in način življenju ljudi na določenem prostoru.

Kot pričajo številne knjige in druge publikacije ter arhivsko gradivo je ljudska pesem spremljala pomembne dogodke človekovega osebnega življenja, bila je del praznikov koledarskega kroga in drugih – tudi povsem vsakdanjih priložnosti. Posebni pa so bili tudi načini petja, zato se pevcem zdi pomembno, da ohranjajo vsaj del teh posebnosti – med drugim večglasno petje brez predhodne intonacije, kar je namreč ena izmed pomembnih značilnosti ljudskega petja na Slovenskem.

V njihovi izvedbi je mogoče začutiti del preteklosti in del sodobnosti, veliko mladostnega žara in dobršno mero prijateljskega vzdušja.

Godci ljudskih viž

Imamo odlične glasbenike, imamo znanje, ki ga vztrajno poglabljamo, in odločili smo se stopiti na pot poustvarjanja ljudskih viž v različnih godčevskih zasedbah.
Za enkrat delujemo v okviru treh:

  • oprekelj (Katja)
  • klarineti, žlice (Robi)
  • harmonike (Matjaž)
  • trobenta, bariton (Aleš)

 

Podmladek

V podmladku so člani otroci stari od 7 do 10 let, ki večinoma starejše pevce in godce poslušajo in spremljajo na vajah in nastopih. Glasba ter ljudske pesmi in viže so jim bile položene v zibelko in zato jih tudi radi igrajo. S pričujočo zasedbo bi radi predstavili, kako se je na Gorenjskem v preteklosti igralo.